Dringend bericht zaterdag 18 maart - Interventie Romarco

Aan de burgers van Hamme Zogge, Sint-Anna, Durmen, en in mindere mate aan de inwoners van Zele & Grembergen.

Om 9.45 uur is er een oproep bij de brandweer binnengekomen voor een incident met een tankwagen bij het bedrijf Romarco in de Baaikensstraat in Zele. De tankwagen bevatte salpeterzuur. Van dit product is er een lichte uitbraak geweest met een chemische reactie tot gevolg. Daardoor is er een gele rookontwikkeling ontstaan met nitreuze dampen.

De gemeentelijke fase werd opgestart en het medisch interventieplan is afgekondigd. Er waren op het moment van de uitbraak geen aanwezigen in het bedrijf en er zijn dus geen gewonden.

De politie heeft onmiddellijk de bewoners van de omliggende straten Hamme-Zogge, Hamme Sint-Anna, Durmen, A. Van der Moerenstraat, Huivelde, Hansevelde en Rinkhout gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. Dit is nog steeds van kracht. 

De uitbraak van het product is gestopt. De opruimingswerken zijn aan de gang en de metingen zijn gebeurd. Er is geen verspreiding naar riolen toe gebeurd aangezien de gelekte vloeistof ingekuipt kon worden in het bedrijf. 

De weersomstandigheden van het moment hebben er voor gezorgd dat de dampen snel neergeslagen werden en de uitbrekende dampen konden verdunnen.

Wij vragen om de hele dag  ramen en deuren gesloten te houden als voorzorgsmaatregel.
Wie vragen heeft kan contact opnemen op 052/45.99.90