Informatie - Wespenverdelging

Wespen, bijen en hommels kunnen een gevaar opleveren voor de mens.
De brandweer van Zele kan ter plaatse komen indien u in of rond uw woning een nest wespen aantreft.
Bijen en hommels zijn echter beschermde insecten. Zij mogen dus niet verdelgd worden.
In geval van problemen zal de brandweer een imker contacteren die deze nesten meestal kan verwijderen zonder de diertjes dood te maken.
Voor het verdelgen van insecten nesten is een forfaitair retributiebedrag verschuldigd:
  • €50 per nest

Indien verdelging van eenzelfde nest meerdere interventies noodzaakt, wordt slechts de verdelging van 1 nest aangerekend.

Een overzicht van de verschillen:

  WESP BIJ HOMMEL
       
Uitzicht Fel geel en zwarte ringen op het achterlijfNauwelijks behaard Bruin en zwartLicht behaard Geel,oranje en zwartZwaar behaard
Hinder Kunnen agressief zijnKunnen meerdere keren steken Steekt zeldenKan maar 1 keer steken (angelverlies) Steekt uiterst zeldenKan meerdere keren steken
Behandeling In het algemeen: Niet krabben.Verwijder snel de angel met een pincet of uitgegloeide naald, niet knijpen (dat voorkomt dat het gifzakje leeg gedrukt wordt). Of zuig het gif op uit de wond.
Leg een ijsblokje of koude kompres op de plek van de steek. Eventueel deppen met verdunde ammonia na een bijensteek; met azijn na een wespensteek.
Er zijn stiften die de symptomen van een insectenbeet kunnen verlichten. Ga naar de huisarts als de klachten hevig zijn.
Omgeving Zoetigheden, vuilnisbakken, kreupelhout, in de grond Bloemen Bloemen
Preventie Voorkomen dat ze nesten bouwen, door toegangen tot zolders,spouwruimten, kelderruimten e.d. dicht te maken Kleine openingen in muren, daken en kozijnen dichten Niet nodig
Bestrijding Vernietigen en verwijderen door de brandweer Door imker laten verwijderen Niet nodig

De brandweer komt zo snel mogelijk ter plaatse, voor zover er geen andere interventies bezig zijn (bv. brand).
Meestal bent u de dag zelf nog geholpen, maar in echte wespenzomers is het mogelijk dat de brandweer pas 3 of 4 dagen na uw oproep ter plaatse kan komen.
De brandweer komt wel onmiddellijk indien er ten gevolge van het wespennest werken dienen stopgezet te worden (vb. aan een dak), indien het wespennest zich in een slaapkamer bevindt of in de buurt van kleine kinderen, enz.